1. DEGUSTAČNÍ VEČEŘE
1. DEGUSTAČNÍ VEČEŘE
Před nedávnem u nás v DOKu proběhla velmi vydařená 1. Degustační večeře. Chceme se s vámi všemi podělit o průběh onoho dne a večera. Utrhnout pro nějakou akci tolik vytíženého a známého cukráře Lukáše Skálu, není nic jednoduchého. Byli jsme proto velmi nadšení, když Lukáš Skála a přátelé z b.UP souhlasili a jeden termín si pro společnou akci s námi našli. V rámci této akce jsme tak propojili dobré známé, a to Pavla Buchwaldka, Hanku Zemanovou a zmíněného Lukáše Skálu spolu s týmem DOKu. Kam budeme směřovat naši společnou akci bylo jasné téměř hned. Liberecký DOK a b.wine, to je spojení, které už nějakou dobu dobře funguje. O další společné akci jsme tedy už zase nějakou dobu uvažovali a možnost udělat tady akci s Lukášem Skálou, nám přišla naprosto skvělá. V DOKu se nám nápad velice líbil, a tak se začalo domlouvat a chystat. |
|
Jen sladit termín všech tří stran, nebylo nic jednoduchého, ale tušíte správně, že se to nakonec zadařilo. Napadlo nás udělat pro DOK první degustační večeři, ale to by si přítomnosti Lukáše Skály v DOKu mnoho hostů neužilo. Nakonec jsme tedy b.UP s Lukášem Skálou v DOKu rozdělili do dvou částí. Díky té jedné, kdy se Lukáš propojil s naší cukrářkou Sváťou, mohlo na čtyři sta z vás ochutnat Lukášovi výtečné kremrole a špičky. A že si to spousta klientů nenechala 16. 9. 2021 ujít, o tom svědčí fakt, že se 200 kremrolí vyprodalo už před 15. hodinou. Byla to paráda sledovat Lukáše při práci a pak vidět, jak se překrásná vitrína v DOKu vyprazdňuje a mizí kremrole za kremrolí a špička za špičkou, až ve vitríně nezůstal ani kousek. Že to bude ale tak rychlé, to jsme nečekali. :-) Během odpoledne, jak začal ustávat ruch kolem kremrolí a špiček se Lukášovi a Svátě uvolnily ruce, a tak mohli začít chystat večerní sladké chody. Vedle nich už se do přípravy dalších večerních chodů pustil Pavel s DOKáckým šéfkuchařem Martinem Albanim. |
Chystat se začalo také víno, které bylo ke každému chodu z degustační večeře pečlivě napárováno tak, aby daný chod podtrhlo a vyzdvihlo. |
V kuchyni se všichni dobře doplňovali a nesla se jí dobrá nálada. To bylo znát i na výsledku celého večerního menu. Když hosté dorazili a usadili se, aby mohla první degustační večeře v DOKu začít, rozezněl se kuchařsko-cukrářský koncert. Servírovalo se najednou čtyřicet talířů a celkové ztvárnění jídla na talířích se tak vznikalo pod rukami všech zúčastněných, kteří fungovali jako dobře seřízené hodinky. Byla to prostě radost pozorovat, jak každý chod dotváří k jeho finální podobě. Na degustační večeři se servírovaly dva dezerty a možná vám to přijde nezvyklé, ale tím prvním se dokonce začínalo. ;-) Servírovalo se totiž Pistáciové brownie se slaným čokoládovo-karamelovým krémem a mučenkovým šerbetem s kokosem a malinami – z rukou Lukáše Skály a pro tento večer i cukrářky Sváti. Přestože se jednalo o dezert, nebyl vlastně moc sladký a převažovala spíš příjemná kyselost, což přítomné navnadilo na další chody. Zároveň si hosté první bod z menu tohoto večera zpříjemnili i jedinečným sektem, Crémant Sekt Brut, z německého vinařství Jülg. Ten jsme k prvnímu chodu Hanka Zemanová napárovala nejen proto, že je vyráběn klasickou metodou kvašením v lahvi, ale také proto, abychom ještě více povzbudili chuti přítomných do dalších chodů. |
|
Druhý chod na sebe nenechal dlouho čekat. Před hosty přistál Černý kořen se smaženým vejcem, holandskou omáčkou a letním lanýžem – od Pavla Buchwaldka, který pro tento večer připravil ve spolupráci s šéfkuchařem DOKu Martinem Albanim. Černý kořen měl lehkou křupinku a holandská omáčka byla krásně nadýchaná. Jako třešinka na dortu doplnilo vše lehké aroma lanýže. Konzistence vejce byla příjemná a jantarová barva pak na talíři vykouzlila dokonalou kompozici. Navíc Hanka k tomuto chodu výtečně napárovala Ryzlink vlašský Liščí Vrch z vinařství Filipa Mlýnka, který tento chuťový zážitek ještě podtrhl. Třetím chodem bylo vynikající pečené mléčné telecí z EMI FOOD se zeleninovým blanquettem a kváskovou buchtou. No, byl to nevšední zážitek a dokonale jemňoučké a vláčné maso se skvělou pečenou zeleninou nádherně doplnila kvásková buchta, která sem sedla úplně přesně. Navrch jsme podávalo výtečné Handgemenge, červené cuvée z rakouského vinařství Wachter-Wiesler opět dle výběru Hanky. To je tvořené z kombinace frankovky a zweigelt a je krásně lehké a šťavnaté, takže si s mléčným telecím nádherně rozumělo. |
|
Celé menu završil čtvrtý chod, kterým byl dezert od Lukáše Skály a cukrářky Sváťi a hosté si díky nim pochutnali na Tvarohové sedlině s limetkovým krémem, jablky, arašídovou drobenkou a karamelovou zmrzlinou. Vše působilo dohromady svěže a zároveň to byla parádní sladká tečka. Nádherným doplňkem pak byl Riesling Kabinett z německého vinařství Knewitz. Jeho sladkost s provokativní kyselinkou do kombinace s tímto dezertem prostě parádně seděla. Vína, která jsme jako doplnění degustační večeře vybrali, jsou běžně v DOK k dostání, ať už na skleničku nebo jako lahev na domů. Všechna vína tohoto večera byla hostům také náležitě představena a hosté tak mohli prochutnat několik vín z nabídky DOK Liberec a získat povědomí o jejich původu. Nádherné bylo také sledovat při servírování degustační večeře obsluhující personál. K dokonalosti ho dováděl David Sandr a celý tým opravdu náležitě doplnil tuto skvělou večerní souhru všech “protagonistů” večera. |
|
Na závěr nelze než poděkovat všem protagonistům výjimečného dne a především večera. Ohlasy na první degustační večeři v DOK Liberec s b.wine a Lukášem Skálou byly výtečné, proto se budeme těšit zase někdy příště. :-) |